Коровай був круглий, зверху шишечки маненькі позатуляють

Рубрики: Випічка

Весільні хліби

Весільне застілля

Краяння короваю

Зустріч у сватів
Населений пункт: с. Кам'янка, Ізюмський район, Харківська область
Респонденти: Терновська Ганна Максимівна (1917), Криса Уляна Іванівна (1913), Здоровець Ганна Олексіївна (1918), Іванюшенко Надія Тимофіївна (1923), Лагун Ніна Максимівна (1921)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 02.07.2002
Транскриптори: Наталія Олійник

Який був коровай?

Коровай був круглий, зверху шишечки маненькі позатуляють, на шпичечки садили шишечки кругом. По середині ліпиться шишка здорова, а тоді меньчіньких кругом, кругом, а по краю такими зубцями. Як спечеться, зверху на соломинку, або паличка з лози наштрикують пташок і встромляють у коровай. По краям соломинки менші за розміром, а в центрі вищі. Дві ложки лєнтою із’язують разом і кладуть посередині коровая.

Шишечки, що на паличках як розміщалися?

Начінають вони із середини. З країв менші соломинки, а до центру більші. Під шишку, аж у коровай, запікали гроші. Коли ріжуть коровай, вирізають, де оце гроші, і дають молодим. А молоді ж один споперед одного, кому ж вони достануться, хто буде хазяїн грошам? Пекли шишки, різки.

Як виготовляли різки?

Оце палки нароблять і кістом обкручували.

А стьожечку з тіста надрізали?

Обізатєльно. І отож вона получається отака вся (кучерява – Н.О.). На верхівку чіпляли букет, канхвети і лєнточку на кажду. І ото колесом ставляють на столах у відра, туди зерно у відро. І отак в відра ставляють колесом. Штук четверо, п’ятеро (відер – Н.О.), ну хто скіки напече. І воно украшає стіл. А тоді ж розбирають, як подарять молодих – тоді різки розбирають.

Пекли борону?

Пекли “борону”, за дочку, рідному батькові і хрещеному дають, а матері “сову”. “Борона” – розкачують довгу стьожку тіста і маленькі стьожки, які ріжуть навкіс. Дві стьожки переплітають і туди ставлять ріжки. Оці дві стьожки з ріжками обводять тричі. А тоді борону обводять стьожкою тіста, шоб не розходилася. Іще й кольцо зроблять, шоб тягнути

Який вигляд мала сова?

Як велика шишка (пташка – Н.О.), очі вставляли з сушених вишень. Кісто обведуть стьожкою, а тоді ножницями поначікують.

Що співали, коли ділили коровай?

Дружко коровай ріже, дружки співають: “Дружко коровай крає, семеро дітей має…”. Коли молоді увечері, приїжжають до двору батьків молодого, співали: “Одчиняй, батенько, новий двір…”