Спечуть, та такі було здорові

Рубрики: Забобони

Великдень (Паска)

Посуд

Страви

Паски

Освячення
Населений пункт: с. Черкаські Тишки, Харківський район, Харківська область
Респонденти: Близнюк Віра Пилипівна (1926)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 05.07.1996
Транскриптори: Наталія Олійник

Спечуть, та такі було здорові пекли, уже бабушка моя і мати ще пекла, в пічі було напечуть. А тоді ноччю йдуть на всюношну стоять і паски беруть. Колись миски були дерев’яні, здорові, то беруть у полотенце, у рушник, в’яжуть. І ото дєд єлі допре. Паску, яйця, сало, м'ясо обжарене, соль, пшоно. Ото все беруть і йдуть ото святити. Посвятють, а тоді приходють, розгівляються. Уперед ото яйце чістють, розріжуть, по кусочку яйця уперед з’їдять, а тоді вже все поріжуть і все їдять. Пшоно курім оддадуть, шоб харашо неслися.

А шкаралупи куди дівали?

А шкаралупи збирають днів три. Три дні розгівляються, три дні собирають (Різдво, Новий рік, Водосвяття – Н.О.), а тоді односять у річку висипають. Оті всі крихти чи з паски, чи з хліба, усе свячене беруть і виносять у річку кидають

А для чого?

Низзя було по йому топтаться і худобі не можна було давати, тіки окроми шо у річку, шоб рибка поїла.