Рубрики: |
Забобони
Великдень (Паска) Посуд Страви Паски Освячення |
---|---|
Населений пункт: | с. Черкаські Тишки, Харківський район, Харківська область |
Респонденти: | Близнюк Віра Пилипівна (1926) |
Збирачі: | Наталія Олійник |
Дата запису: | 05.07.1996 |
Транскриптори: | Наталія Олійник |
Спечуть, та такі було здорові пекли, уже бабушка моя і мати ще пекла, в пічі було напечуть. А тоді ноччю йдуть на всюношну стоять і паски беруть. Колись миски були дерев’яні, здорові, то беруть у полотенце, у рушник, в’яжуть. І ото дєд єлі допре. Паску, яйця, сало, м'ясо обжарене, соль, пшоно. Ото все беруть і йдуть ото святити. Посвятють, а тоді приходють, розгівляються. Уперед ото яйце чістють, розріжуть, по кусочку яйця уперед з’їдять, а тоді вже все поріжуть і все їдять. Пшоно курім оддадуть, шоб харашо неслися.
А шкаралупи куди дівали?
А шкаралупи збирають днів три. Три дні розгівляються, три дні собирають (Різдво, Новий рік, Водосвяття – Н.О.), а тоді односять у річку висипають. Оті всі крихти чи з паски, чи з хліба, усе свячене беруть і виносять у річку кидають
А для чого?
Низзя було по йому топтаться і худобі не можна було давати, тіки окроми шо у річку, шоб рибка поїла.