Рубрики: |
Випічка
Весільні хліби |
---|---|
Населений пункт: | с. Мала Вовча, Вовчанський район, Харківська область |
Респонденти: | Передиста Ольга Федорівна (1929) |
Збирачі: | Наталія Олійник |
Дата запису: | 18.07.2003 |
Транскриптори: | Наталія Олійник |
Що випікали до весілля?
Коровай і шишки ліпили чотирі жінки і співали.
Діжу до стелі підкидали?
Нє, не підкидали.
Які калачі були?
Калачі викладали восьміркою і обводили навколо кістом, шоб не розходилися.
Як прикрашали коровай?
Коровай прикрашали канхветами льодянцями, калиною. На каравай тоже шишки ліпили оце тройка, тройка, тройка, а по середині велика шишка. Каравай і в молодої, і в молодого був. Ставили гілку, а тоді кіста наліплено.
Як наліплювали?
Розкатували кісто, різали стьожечки, нарізали квадратиками і наширювали на гілочки, як шашлик. Гілочок було чотири, по дві встромляли в коровай навхрест. Коровай такий робили в молодої і в молодого.