Ну в нас не неділя, в нас понеділок

Рубрики: Проводи (Гробки)

Зелена неділя (Трійця)
Населений пункт: с. Засулля, Роменський район, Сумська область
Респонденти: Даценко Катерина Іпатіївна (1949), Коренєва Ніна Олексіївна (1948), Волохова Ольга Іванівна (1949), Євенко Галина Григорівна (1940), Прийма Ніна Григорівна (1956), Сайко Анастасія Василівна (1956), Кліщенко Катерина Михайлівна (1959), Дремова Раїса Володимирівна (1949)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 07.07.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Це неділя, наступна після Великодня?

Ну в нас не неділя, в нас понеділок. Так, як по-церковному, нада у вівторок ходить. В Засуллі. І в Недригайлові в понеділок. Андрій як приїхав сюди, мати покойна й каже… А, він каже, шо нада ходить в вівторок на Радоницю, по-церковному. А вона каже: «Ну в нас у понеділок». Ну, раз у вас заведено в понеділок. … Ось Червона Слобода (село на Недригайлівщині - В.Г.) вони ж там половина ходе тільки на Зелену неділю. На Паску вони, на Проводи не ходять. Тільки на Зелену неділю. Так само паски печуть. Ну це Червона Слобода. На Зелену неділю паски печуть.

А у вас на Проводи на кладовищі можна їсти?

А в нас все время так обідають. Кажний виносе хто шо. Ну на проводи вже зовсім мало. А на Паску там… А на Проводи все їдять і батюшка ж одправляє на Проводи. І пілся того, як то вже ж там становилися й усе. І зовсім там раз, два, три. Мало. А на Паску відмічають вже, столи накриті з краю в край.

Що класти треба на могилку? - В.Г.

На могилку? Канхвети, може, яєчко, пасочку. А батюшка, оце ж Андрій, розказує, каже: «На Паску не ходіть, потому шо до вас приходять рідні. Нильзя». Так він. Ну в нас так прийнято. Ну він каже, так, як по-церковному, не нада. А йдіть оце ж на Радоницю, випровожайте рідних. … Ми должни святкувать Христос воскрес. А на проводи душі їхні піднімаються і ми йдем на кладбище їх провожать.