​Коровай пекли здоровий

Рубрики: Весільні хліби

Викуп (продаж) місця молодої

Весільне застілля
Населений пункт: с. Чорноглазівка, Золочівський район, Харківська область
Респонденти: Токар Лідія Іванівна (1929), Вдовиченко Поліна Андріївна (1927)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 21.07.2001
Транскриптори: Наталія Олійник

Коровай пекли здоровий прямокутної форми. Калач був круглий. Обрядові хліби украшали калиною.

Як прикрашали коровай?

Коровай прикрашали барвінком, калиною, колосочками жита кругом каравая, по вуглах і в центрі. З тіста на коровай по контуру сажали маленькі шишечки, а в центрі була велика шишка, в яку встромляли пучок жита. По діагоналі прикрашали калиною і барвінком. Калач був круглий. Посередині була велика шишка, в яку встромляли пучок жита і калина. Пекли два калача, один калач забирали до молодого, другий оставляли у батьків молодої. В шишку встромляли жито. Пекли лежень. Калач круглий, а лежень довгенький. На столі стояло дві пляшки зязані красною лєнтою, стояли коло калача і лежав лежень. Пекли шишки маленькі і дві здорові.

У кого пекли здорові шишки?

У молодої. Як молодий приїде, то хтось із рідних молодої, брат чи родня, нема таких, сусід бере одну шишку і тікає, а друга шишка остається дома. Молодий должен догнати його, як не дожене, то одкупається.

Хто біг за братом?

Боярин біг, не молодий. За це викуп брали.