​Перед тим, як молодий

Рубрики: Викуп (продаж) місця молодої

Посад

Весільні дари

Покривання молодої
Населений пункт: с. Чорноглазівка, Золочівський район, Харківська область
Респонденти: Токар Лідія Іванівна (1929), Вдовиченко Поліна Андріївна (1927)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 21.07.2001
Транскриптори: Наталія Олійник

Перед тим, як молодий должин викупати молоду, співають йому: “Не стій за плечима…” Брат клав у чобіт гроші і заставляв сестру знімати йому чобати. Якщо вона зніме чобіт, у якому є гроші, то забирає, а якщо нема, то не бере. Роззувала брата перед тим як дарити. Раніче молода тоже роззувала, а тоді требували викуп. У світилки був світильник – букет квітів живих або неживих квіток. Їх клали не рівно, а так, пірамідою, в центрі були колоски жита і дерев’яний коник. Молода як наче на коні їде.

Світилка була одна?

Главна світилка несла світильник. Світилки могли бути і дві, і три, і чітирі, а главна одна. Дружко ніс глечик, зверху була шишка, і чарка в нього була, він наливав, а шишкою закусювали.

Де дружко пригощав грілкою?

Коло двора молодої. Там же стояли на воротіх, коли торгувалися з сватами. Коли сватів довго не приглашали у хату, співають: “Доки ж ми стоятимем, Сиру землю та й топтатимем…” Поки ж вийдуть, попросять у хату. Коли молодий заходив у хату, молода сиділа за столом, нахилена на калач, зверху була накрита хусткою, їй співали. Молодий підходив, піднімав, цилував і сідав коло неї, співають: “Глянь, Марійко, крізь калач…” Коли молода сирота, співали: “Ходила та й Марійка по крутій горі…” Виряджання молодих. Могли даже молоду украсти, коли молодий її не держе. Сразу, як тіки зазівався, і вкрадуть, як надвір вийдуть. Молода поки похриститься, на всі чотирі сторони поклониться, а той (хлопець) підкрадеться і вкраде. Свашка носила шишки. Коли збиралися їхати до молодого, свашка должна була украсти, ухватити курку – на плід. Я була свашкою, як Петро женився, дали міні курку, торбу з шишками.

Від кого брали курку?

Курку везли від молодої до молодого – на хазяйство.

Свахи коли покривали молоду, при цьому мінялися головними уборами, співали: “Покриванки-ванки…” Цю пісню тричі проспівували. Менша сестра молодої одягала хвату сестри, а молодій закрутили гуглю, запнули хусткою і співають: “Обдурили, обдурили…” Затим кажуть: “За такії діла, нам по рюмки вина”. Молода знімала платок, бо не хотіла бути молодицею. Першу ніч молоді ночували у чужій хаті. Всігда молоді ночували в другій хаті.