Клечіння. Клен і липа.

Рубрики: Народна магія

Зелена неділя (Трійця)

Клечання
Населений пункт: с. Засулля, Роменський район, Сумська область
Респонденти: Даценко Катерина Іпатіївна (1949), Коренєва Ніна Олексіївна (1948), Волохова Ольга Іванівна (1949), Прийма Ніна Григорівна (1956), Сайко Анастасія Василівна (1956), Кліщенко Катерина Михайлівна (1959), Дремова Раїса Володимирівна (1949)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 07.07.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Трійцю як святкували? Чим прикрашали хати, якою саме зеленню?

Клечіння. Клен і липа. І осика. Лепеха. Чебрець рвали, шоб пах у хаті. Мята, любисток. На віконця розкладували, на ето вішали клечіння на вулиці, на хвірточку. На ворота, хвірточку. А лепехою, було землю застелять. Помажуть де її глиною. Глиною помазали долівку, тоді лепехою, чебрець. Простилають ряднинку. І оце ми малими дітками лягаємо на пол, оце наша радість була. Воно ж пахне все, бабуня пісні співає.

А коли убрать треба клечіння?

На четвертий день до схід сонця. Казали, до схід сонця, шоб спать не хотілося.

Клечіння, яке зібрали до схід сонця куди дівали?

Воно повинно рік лежать, а тоді через рік його палили. Оце клечіння липу ставляють, осику і кленок. А кленок отой, шо отакі листки ото широкі й здорові, отой кленок. А тоді з осики, як маленькі дітки і вже такі, шо можна проситься, а вони впісюються. Було з осики вирізають такий кілочок. І ставляють до одвірка ту дитинку, отак у рівні з головкою. Вертіли дірочку і отой осиковий колочок отуди забивали, в отой одвірок. І ото разів оце… Оце тільки шоб кілочок той, шо тільки на Зелену неділю він оце ставляється. І ото забивали раз, два, три. І ото тричі і в дітей проходило.