Коровай прикрашали шишечками

Рубрики: Весільні хліби

Дівич-вечір (Гільце)
Населений пункт: с. Полкова Микитівка, Харківська область
Респонденти: Васеніна Галина Тихонівна (1915), Левченко Матвій Тихонович (1917)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 10.08.1997
Транскриптори: Наталія Олійник

Що випікали до весілля?

Коровай прикрашали шишечками, пташечками, листочками. Це скоріш калач прикрашали, а коровай просто із шишок, із окремих шишок. Втикали і прикрашали шишками.

Який вигляд мав коровай?

Прямокутньої форми. Плетьоночками різними з тіста прикрашали. Пекли “барильця” хрещеному батькові і хрещеній матері. Коли відбувалося дарування, тоді хрещений батько чи хрещена мати спеціально випікали великі шишки, які називали “барильцями” і дарували молодих. А цим, кому доручено було, роздавали шишки. А батькові хресному і матері давали такі великі шишки, називали барильцями.

Які вони було на вигляд?

Вони такі були як і шишка, тільки за величиною. Дивень, брали таку паличку, тісто робили і обмотували оцю палку, поріжуть, поріжуть, так як на шишку, шоб воно кучеряве було, шоб дивно було. Зверху цукерка могла висіти, цвіточок якийсь і ще там прикрашали цей дивень.

Де його ставили?

Перед молодими на столі ставили.

Що саме називалося дивнем?

Дивнем називалася паличка, закручена тістом. На весіллі їх роздавали родичам. Коли молода в суботу йшла до свекрухи, і шоб швидче там ворушилися, співали: “Вимітайте двори…” З вечера у суботу дружки збиралися, співали усяких пісень і квічали гільце. Сосну уквітчували, співали: “А в батенька донька на відході…” Велике гільце стояло, так як новорічна ялинка. Прикрашене всякими квітами, цукерками. І дружки ото коли приходили (на весілля – Н.О.), хапали. А інші там жартували, буває, хронину туди в папірець загорнуть. Хрона кусочок, ото таке робили.

Яке ще було гільце?

Їздили на базар і купували паперове. Він, жених купував.