​До Різдва мати пекла

Рубрики: Кутя

Вечірники

Посівання (Засівання)
Населений пункт: с. Шийківка, Борівський район, Харківська область
Респонденти: Полтавцев Олексій Григорович (1926)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 03.07.2001
Транскриптори: Наталія Олійник

До Різдва мати пекла пироги з квасолею, з капустою. Варили узвар, кутю з яшного зерна. Товкли в ступі ячмень, трошки підливали води, щоб лучше облузалась. Коли ніс вечерю, мати клала обізательно у череп’яну мисочку куті, узвар і 2 пирожки. Хрещена мати чи батько садили за стіл, пробували кутю, а тоді одарювали. Кутю доїдали всю, а в ту посуду клали свою кутю, узвар і 2 пирожки. Давали за вечерю гроші, «коники» випікали. Коли вечерю до батька, матері хрещених віднесли, тоді йшли до людей.

Посипали рано вранці, заходили в хату, посипали в святий вугол (на сході сонця). Коли посипали, а треба йти у школу. З карманів усе вивертають, не дай боже якась зернинка останеться, і батька у школу визивали.