​Коровай спечуть на весілля

Рубрики: Весільні хліби

Дівич-вечір (Гільце)
Населений пункт: с. Шийківка, Борівський район, Харківська область
Респонденти: Босогова Любов Федорівна (1941)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 03.07.2001
Транскриптори: Наталія Олійник

Коровай спечуть на весілля. Різки робили з бомаги. Калач же здоровий такий печуть, як і зараз. Гільце на свальбі здорове, дубини такі різали, кістом обмотували, а тоді квітки прив’язували і ставили у відро з зерном на стіл, лєнтами обв’язували.

Як обв’язували?

Меньчі різочки у калач устромляють, цвітами украшають.

Гільце везуть і до молодого. Оце воно стоїть на столі у молодої. А тоді кажуть: “Будем ліс рубати”. І роздають родичам всім, і нав’язують туди, до молодого везти. І оті ж короваї, шо украшений цвітами, тоже туди забирали з нівєстою до молодого. Коровай украшали квітками, а калач різками. Зараз гільця немає, ріденько. І зараз хто схоче, робе гілце. А раньше щє, як невелика була, так гільце було пошти в каждого. Це гуляють, гуляють, а тоді, як время їхати, нівєсту забирать до молодого, кажуть: “Будем же ліс рубати”. І ото начінають, молода становиться і роздає гілце каждому. І його ж родичам везуть тоже.