А світилка, тоді вже, як молодий сяде...

Рубрики: "Світильник" ("Меч", "Шабля")
Населений пункт: с. Засулля, Роменський район, Сумська область
Респонденти: Даценко Катерина Іпатіївна (1949), Коренєва Ніна Олексіївна (1948), Волохова Ольга Іванівна (1949), Прийма Ніна Григорівна (1956), Сайко Анастасія Василівна (1956), Кліщенко Катерина Михайлівна (1959), Дремова Раїса Володимирівна (1949)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 07.07.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

А світилка, тоді вже, як молодий сяде коло молодої, тоді ото тричі світилка обвела і стукнула. Тричі. (У світилки – В.Г.) Дві свічки стояло й тоже барвінок убірали. «Шабля» зветься. І стьожкою, лєнтою об’язували. Зверху дві свічечки стояли, а тут такі, як цвіти. І ото ж вона той отак, як брала, і обводила (кругом молодих – В.Г.).

З запаленими свічками?

Да, да, свічки запалені. (Перев’язані – В.Г.) лєнтою, лєнтою підв’язані. Ну знаю, шо робили цвітки. Шаблю вбірали, да. З бумаги цвіточки робили, отак оце робили, шабля. А тут же так, Як ручечка була, як з палички не до краю. А тоді ж брали тут дві свічечки. І од матері од своєї їде, платочком мама перев’яже. До ції ж мами приїжджає, до свекрухи, і та ж перев’язує платочком отак. Хто хусткою, хто платочком. Ото ж вона три рази обвела і додому тоді привозять. Молодий як привіз до себе додому, вп’ять же заводять молодих же за стіл. Це дружок заводе, старший дружок заводе. І вп’ять тоді світилочка вп’ять обводе молодих.