Шишки печуть, різки роблять

Рубрики: Весільні хліби
Населений пункт: с. Шийківка, Борівський район, Харківська область
Респонденти: Жиліна Дар’я Єрмолаївна (1916), Жиліна Ганна Лук’янівна (1914)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 03.07.2001
Транскриптори: Наталія Олійник

Як роблять різки?

Шишки печуть, різки роблять. Квітки роблять і різки. Різки – на лозу накачували кісто. Почікають і накачують, і оно робиться кучеряве. Нароблять, де луччє, це значить своїм – сватам, братам, а остальні вже роздають усім. Та бувало й скандалу нароблять, комусь різки не хватило, комусь не ту дали.

Для молодих робили різки з рогачіком?

Гарні робили просто пару, і ото для молодих. Калач хороший, увесь кучерявий був, почікане кісто було зверху. І тоді зроблено букет хороший. І в той калач устромляють той букет.

З чого був букет?

Просто з бомаги робились хароші квітки букетом і в калач ото становлять, і ставлять на столі. Букет робили на лозі

Як його робили?

Прив’язували, кругом квітки і тоді ставили в калач, а тоді його везуть туда, до молодого, і там його розбирають.

Коли розбирали, де дівали квітки?

Там же, у його остаються.

А калач кому роздавали?

Они пекли два. Один тут розрізають (у молодої – Н.О.), а другий дають молодому туда. Шишки і калач, оце в сумку, і свашка везе туда, там роздає.