Рубрики: |
Весільні хліби
|
---|---|
Населений пункт: | с. Шийківка, Борівський район, Харківська область |
Респонденти: | Жиліна Дар’я Єрмолаївна (1916), Жиліна Ганна Лук’янівна (1914) |
Збирачі: | Наталія Олійник |
Дата запису: | 03.07.2001 |
Транскриптори: | Наталія Олійник |
Як роблять різки?
Шишки печуть, різки роблять. Квітки роблять і різки. Різки – на лозу накачували кісто. Почікають і накачують, і оно робиться кучеряве. Нароблять, де луччє, це значить своїм – сватам, братам, а остальні вже роздають усім. Та бувало й скандалу нароблять, комусь різки не хватило, комусь не ту дали.
Для молодих робили різки з рогачіком?
Гарні робили просто пару, і ото для молодих. Калач хороший, увесь кучерявий був, почікане кісто було зверху. І тоді зроблено букет хороший. І в той калач устромляють той букет.
З чого був букет?
Просто з бомаги робились хароші квітки букетом і в калач ото становлять, і ставлять на столі. Букет робили на лозі
Як його робили?
Прив’язували, кругом квітки і тоді ставили в калач, а тоді його везуть туда, до молодого, і там його розбирають.
Коли розбирали, де дівали квітки?
Там же, у його остаються.
А калач кому роздавали?
Они пекли два. Один тут розрізають (у молодої – Н.О.), а другий дають молодому туда. Шишки і калач, оце в сумку, і свашка везе туда, там роздає.