Дугу на конях і наритники обмотували красними купованими рушниками і вишите, як у кого, на коніх

Рубрики: Одяг

Прикраси

Весільне вбрання

Весільні чини
Населений пункт: с. Кирилівка, Вовчанський район (колишнє, Харківська область
Респонденти: Шелест Марія Іванівна (1910), Сергієнко (Шелест) Єлизавета Максимівна (1944)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 22.07.2003
Транскриптори: Наталія Олійник

Чим прикрашали підводи, сани?

Дугу на конях і наритники обмотували красними купованими рушниками і вишите, як у кого, на коніх. Чіпляли на коней, за наритники чіпляли і дугу обмотували.

Що таке наритники?

По коняці надівалися. Повирізувано шнурочками і звалося наритники. Разні китиці понадєлувані із кожі, по боках поначіплювані. На підводу молодим слали кожух, і на покуті тоже слали.

Кого на весіллі перев’язували?

Перев’язували і молодого, і дружок, які коло молодої, а світилку обізатєльно перев’язували платком. Раньче ж платки були не такі як тепер, а такі з пацьоркам та з квітками, та шерстяні такі, як сонечко гарні.

Як була одягнена молода?

Вінки були воскові, так і ворушиться, були і з бомаги здєланий, густий, полукруглий, а коли стала хвата, то вінки були воскові. Як бомажний вінок, густий, красних чіпляли багато квіток, лєнти чіпляли.

І до воскового чіпляли лєнти?

Він же поверх хвати надівався. Молода була підперезана купованим рушником. Одягнена у вишиту сорочку, керсетку, спідницю, внизу була щьоточка, тоді ж низько, низько носили, рясна, довга, аж до землі торкається. Внизу пришивали шовкові лєнти, бурякові, коричніві. У керсетці по низу лєнточки нашивали голубі і розові, лєнточки були вузенькі. Обшивали і навколо рукавів. На грудях було вишите.

На шиї були дукачі?

На шиї було дукачів багацько начіпляно, аж брязкотять. І намистечко разне, дуте разне і розовеньке, і жовтеньке, і синеньке, разне-разне, разочок.

Добре намисто, це яке?

Добре намисто жовте кругле було, таке жовтогаряче.

Як перев’язували молодого?

Молодого навхрест перев’язували двома платками, мати перев’язувала, і у молодої. Молоду также могли перев’язати родичі хусткою.