Харошого клечання, кленка наріжемо

Рубрики: Свійська худоба і птиця

Зелена неділя (Трійця)

Лікування травами

Клечання
Населений пункт: с. Кирилівка, Вовчанський район (колишнє, Харківська область
Респонденти: Сергієнко (Шелест) Єлизавета Максимівна (1944)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 22.07.2003
Транскриптори: Наталія Олійник

Ходили було в суботу, матері примазують у хаті, у дворі прибирають, а ми підемо клечання принесем, як дощу нема. Харошого клечання, кленка наріжемо.

Клен простий чи чорноклен?

Чорноклен. Таке листя хароше, зелене. У хату нанесем, у хаті начіпляємо. Травичкою позсипаємо долівку. Разні пахучі трави, цвіти: кануперь і мнята, і любисток. І ото між травою намішаємо, назсипаємо і в сінях, і коло сіней. І коло сіней батько заб’є колячки і повстромля туди у воду клечання. А є так, прив’яже у якісь банки, води поналиваємо і поставимо високе коло порога клечання. І на воротях і скрізь на хлівах по гілочці почепляють, Зелена неділя.

Скільки днів висіло клечання ?

Де як, а в хаті цілий тиждень висіло. Тоді травичку збирали, сушили, в снопи з’яжуть, на горіще положуть, і діти як хворають, дітей купають.

Куди використовують гілочки з клечання?

Та й гілочки позбирають. Може хто попале. Гілочкою виганяли корову на пашу. Виганяли тією гілочкою, шоб корова додому верталась. Тоді ще гілочку клали, як скотина вертається, клали на порозі на воротях, щоб скотина перейшла через цю гілочку, а то казали: «Вся хвороба скотиняча пройде». Гілочку держали до слєдующого года.