Кукли каждий день робили

Рубрики: Виховання та догляд дітей

Іграшки
Населений пункт: смт Малинівка, Чугуївський район, Харківська область
Респонденти: Янкова Ольга Григорівна (1952) (с. Карильське, Коропська громада), Удочкіна Раїса Олексіївна (1940)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 03.02.2019
Транскриптори: Наталія Олійник

Як кукли робили?

Кукли каждий день робили із тряпок, а чорнилом глаза робили та рот робили. З однієї тряпки, велика тряпка і крутимо оце голова, оце ноги. А руки робили, палички встромляли і тряпкою обгортали і ноги. Куклі брови зроблю, руки.

Гралися у дочки-матері?

Да, я тіки матір’ю була. Ото куклів нароблю, а це з дівчатами, то мої дочки.

Міні мати крьосна куклу подарила велику із тирси. З тирси кукли продавались у магазині. Ножки, руки (тирса змішана з клеєм – Н.О.) і покрашені краскою. Да були такі кукли, даже я такі застала (Янкова О.Г.). І мама ганяла мене за ту куклу. Я пасла гусей, а вони ж такі противні, вони ж рано встають. Мама мене збудють гусей пасти, а я гралася куклою і заховала в пісок і забула де, як я плакала за тією куклою, так і не найшла. Я любила кукли, я б і счас гралась… Оце ж понадєлуєм кукол з дівчатами, христимо їх, дівчат кумами беремо, хлопців кумами.

Як виготовляли ляльки?

Візьмено паличку із сучком, на нього накрутимо. Палка, сучок такий, а ми на той сучок накручували тряпку, а наверх оце куклу робили із білої матерії, оце глаза робили, рот робили їй, цій куклі, ноги робили. В оце як зробимо, а тоді платочок берем, укутуєм, несем її гуляти, гралися.