Що пекли на весілля

Рубрики: Весільні хліби
Населений пункт: с. Слобідка, Краснокутський район, Харківська область
Респонденти: Збарацька Марія Антонівна (1943)
Збирачі: Галина Лук'янець, Микола Пазич , Олександра Тимченко
Дата запису: 07.08.2013
Транскриптори: Катерина Курдіновська

Так оце робили гільце, робили коровай?

І коровай, і шишки.

І горішки в вас робили?

Ну горішки – це так, як оце ж хліб зараз та пироги. “Пампушки” ше у нас називають орішки, еге.

Це як пампушки? Вони шо, більш пісні? Вони не такі як коровай?

Як хліб вони. Такі, як і булочки: учиняються на дрожжах…

Але вони не солодкі?

Солодкі! Ну трошечки.

Так а нашо, якшо шишки солодкі? Нашо ці “орішки” робили?

Ну…Шоб… Чи лучче підходили вони, чи шось таке…

Їх роздавали чи просто на стол викладали?

Ні, на стіл розкладали, до сметани… Січас же ж, бачите, совсім іначе ж: кладуть по пиріжечку, чи по булоцці там на стакан кампоту, чи на стакан кисілю. А тоді ж усе розливалося ж по тарілках, і клалися коло кожного.

Ага, так оце воно клалося як шматочок хліба, да? Тіки шо солодке – мене якось дивує…

Воне не солодке, ну воно ж так, трошки…

Як на пироги, таке тісто? Шоб не дуже було прісне…

Да, да.