В понеділок у нас тещу водили

Рубрики: Краяння короваю

Рядження ("Циганщина")
Населений пункт: с. Оскіл, Ізюмський район, Харківська область
Респонденти: Безпала Антоніна Григорівна (1931)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 11.07.2002
Транскриптори: Наталія Олійник

Що відбувалося на другий день весілля?

В понеділок у нас тещу водили. Ідуть од молодого до молодої, ховають тещу. Молодий же должин тещу найти. Я напримєр, залізла на яблуню. Він кругом шукає і по сараях і в хаті, кругом, а воно літо було, на яблуні ж листя, не видно, ну хтось йому підсказав. І ото ж тещу забирає, сідають за стіл, за столом сидять випивають, а тоді ж ідуть до молодого. Молодий прийшов за тещею, а молода там остається, дома. Коли зять веде тещу, співають: Ой зять тещу веде… На другий день весілля на воротях молодого ставлять штирь, на штирь колесо. Коли жарять яєшню, то ставлять її на колесо. Колесо крутять, а теща должна ухватити вилкою яєшню і з’їсти. Яка бідова теща, то вона хватає руками і їсть.

А ряджені були?

На другий день – ряжені. Люди приходили, їх умивали, давали випити. Люди повинні за це заплатити гроші. Тещу катають на тачці, украшають її. Знімають з неї лапоть по дорозі, молодий оберігає, щоб не вкрали. Коли вкрадуть лапоть чи тухоль, молодий должен викупити. У нас посліднє время так, умотують молоду і її подружку в простині, а руки оставляють. Оце мати должна узнати по пальцям руки де її дочка. Як узнає, то хорошо, а як не взнає – плохо.

А чому погано?

А хтозна. Тоді мати аж міниться вся, сльози виступають шо вона не взнала руки своєї дочки. Я тоже своєї не вгадала, а хтоза, чи воно правда, чи брехня, а молоді розійшлися. І ото начінають шептати: “Не вгадала. Мать не житимуть”.

Що ще відбувалося на другий день весілля?

Сходять туди, сюди, а коровай від молодої несе хресний батько на голові і його ділили у молодого. А коли свати йшли додому, то зі сторони молодого давали коровай сватам і його ділили тоді у батьків молодої.

Мінялися короваями?

Да. Коли коровай ділили, розрізали, по бочонку (зверху на короваї з тіста виліплювали фігурки у вигляді “бочоночка”, у один із них вліплювали дрібні гроші і запікали – Н.О.) дали молодим, кому гроші попалися, той буде грошима руководити.

У вас забивали кілок?

На другий день матері, коли останнього сина жене чи дочку заміж віддає, забивають кілок. Саджають її на землю. Кілок був дерев’яний.

скільки днів тривало весілля?

Головні було два дні весілля: неділя і понеділок, а у вівторок уже все прибирають.