Хтось із сміливців залізе під стіл, молоду роззує

Рубрики: Весільне застілля

Прощання з батьками

Покривання молодої

Зустріч у сватів
Населений пункт: с. Студенок, Ізюмський район, Харківська область
Респонденти: Куценко Лукія Порфирівна (1912)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 03.07.2002
Транскриптори: Наталія Олійник

Хтось із сміливців залізе під стіл, молоду роззує, тухоль знімали і тоді в той тухоль шоб наливали самогону. Такі ще примхи були.

Що робили, коли сватам час іти додому?

Коли вже “пора” сватам іти додому, то закривали вікна знадвору, щоб у хаті було темно і ото в вікно б’ють і сватів вигонять.

Як забирали молоду із двору батьків?

Коли молоду забирали до молодого, то стріляли з ружжа, “відстрелювали”, щоб назад не верталася. А молоду, як привезуть до двору, тоже не пускали у двір, таку жилізяку чи шо-небудь приб’ють, як ударе, а канхвети через тин, через тин кидали.

Хто це робив?

Це робили хлопці, шоб молоду не віддавали. Стрічали молодих біля двору свекрів. Простилають подстилку (дорожку – Н.О.) по подстилці ведуть молодих до хати, а большинство молодий несе молоду в хату. Шоб вони пройшли по ній. Тоді вже їй кажуть: “Оце твоя хата і з дому нікуди не соваться”.

Як покривали молоду?

Їй хвату скидають та закручують (волосся – Н.О.), та приспівують. Свашки закутували платок молодій. Як її привезуть, посадять за стол, уже кончається свальба і оце вже знімають з неї хвату. Тепер же бачиш, зняли з неї хвату та кинули вгору, хто вперед вхвате з дівчат, то та перва і вийде заміж.