Паски пекли, пироги

Рубрики: Паски
Населений пункт: с-ще Ясна Поляна, Краматорський район, Донецька область
Респонденти: Любов Семенівна Наумова (1926) (с. Троїцьке, Покровський район)
Збирачі: Наталія Сивочуб
Дата запису: 03.07.1998
Транскриптори: Ліна Добрянська
Колекція: Донецька колекція Степана Мишанича

– Паски пекли, пироги.

– А Ви пригадаєте якогось особливого рецепту приготування паски?

– Паски… А тоді дуже великих рецептів і не було, так паски пекли, в печі паски. Паски були, форми були от такі во, вони не дуже широкі такі ото, а отакі о заввишки.

– Це півметра ось така форма?

– Отака. Отакі форми були. І ото ті форми ходили чуть лі не по всьому селу, покамість понапікають люди во на тот. І печуть же ж не то, шо там одну-дві, а печуть на то, ну, ото і такі, ото дві-три таких, а то і поменші були паски. Но тіко в печі пекли. А рецепт то який там: сахар там ото, мука, яїчка. Тоді не було таких дуже великих тих.

– А додавали туди сир чи ще щось?

– Нє, то сирна була, спеціальна в нас є – «сирна баба». Ну, чось у нас не дуже її любили. Любили отакі паски. Оця така паска і ето, витянеться така, і другий раз у середині аж виямочка – ото так витягне її, потому шо тємпєратура в неї у печі обикновенна ж така, тіко для то(го). Натоплять її піч, потом вигортають ото все отут і садовлять в піч паски і закривають, така заслонка єсть. Заслоночкой закривають і ото слєдять за нею, як там її, шоб тот, шоб даже ні дверима не стукнуть, не то, шоб вона не осідала отут то.

– А чим прикрашали паску?

– А прикрашали чим, було пшоно, красили о тот, і там яїчка вбивали із сахаром, і крестики ложили, тот, дєлали ж на їх на паску зверху.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100