| Рубрики: |
Паски
|
|---|---|
| Населений пункт: | с-ще Ясна Поляна, Краматорський район, Донецька область |
| Респонденти: | Любов Семенівна Наумова (1926) (с. Троїцьке, Покровський район) |
| Збирачі: | Наталія Сивочуб |
| Дата запису: | 03.07.1998 |
| Транскриптори: | Ліна Добрянська |
| Колекція: | Донецька колекція Степана Мишанича |
– Паски пекли, пироги.
– А Ви пригадаєте якогось особливого рецепту приготування паски?
– Паски… А тоді дуже великих рецептів і не було, так паски пекли, в печі паски. Паски були, форми були от такі во, вони не дуже широкі такі ото, а отакі о заввишки.
– Це півметра ось така форма?
– Отака. Отакі форми були. І ото ті форми ходили чуть лі не по всьому селу, покамість понапікають люди во на тот. І печуть же ж не то, шо там одну-дві, а печуть на то, ну, ото і такі, ото дві-три таких, а то і поменші були паски. Но тіко в печі пекли. А рецепт то який там: сахар там ото, мука, яїчка. Тоді не було таких дуже великих тих.
– А додавали туди сир чи ще щось?
– Нє, то сирна була, спеціальна в нас є – «сирна баба». Ну, чось у нас не дуже її любили. Любили отакі паски. Оця така паска і ето, витянеться така, і другий раз у середині аж виямочка – ото так витягне її, потому шо тємпєратура в неї у печі обикновенна ж така, тіко для то(го). Натоплять її піч, потом вигортають ото все отут і садовлять в піч паски і закривають, така заслонка єсть. Заслоночкой закривають і ото слєдять за нею, як там її, шоб тот, шоб даже ні дверима не стукнуть, не то, шоб вона не осідала отут то.
– А чим прикрашали паску?
– А прикрашали чим, було пшоно, красили о тот, і там яїчка вбивали із сахаром, і крестики ложили, тот, дєлали ж на їх на паску зверху.