Пекли, я пекла коровай

Рубрики: Випічка

Весільні хліби
Населений пункт: с. Нижня Сироватка, Сумський район, Сумська область
Респонденти: Кондратенко Марія Миколаївна (1937)
Збирачі: Вікторія Гавриленко, Анна Гавриленко
Дата запису: 08.08.2020
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Коровай пекли?

Пекли, я пекла коровай. І коровай пекла, й утки́ пекла. У коровай установляється паличка, паличку обплутують там красивою бомагою такою цвітною, і тоді дві лєнточки, і на тому – утка. Птичка. Обнаковенні птички. Кісто розмішуєш, робиш головку, крильця отакечки робиш, хвостик робиш і тоді в духовку. На ластівочку (схожі - В.Г.) чи отакі. А барило, барило – це главарь должен буть у короваї. Значить, барило робиться отакечки: ліпиш і робиш, і розочки тамечки цвіточки якісь. І тоді барило те печеться. Барило посередині коровая устромляється. А кругом – утки.

Воно найвище, те барило?

Найвище.

Скільки уток повинно буть?

Сорок уток. Оце у короваї сорок уток устромляють. А тоді уток печуть багато, бо хто гуляє на свайбі оце же ж на третій день, як кашу варять, і йдуть додому і оце дають утку, каждій людині утку дають і на палочку той. Так шо уток в нас було більше сотні я пекла їх.

А оці утки вони великі були чи маленькі?

Приблизно отакі завбільшки, як пів скибки хліба. І оце головка, і отут крильця такечки той, ріжуть, було. І ото такечки ріжеш, і отутечки хвостик, хвостик довшенький, хвостик тоже натричі переділяєш. А тут оце головку такечки. … І оце все на палку на цвітну настромляєш і ото встромляєш кругом того. … У цьому барилові квіточки ліпиш, тоже з кіста такечки, шоб красиве було. А ні, так я було ще візеруночки так візьму та поріжу вроді колосочком.

А коровай круглий чи квадратний?

Ні, круглий.

Один пекли коровай, чи два?

Ні, не два, а було й три печеш. Потому шо це ж як ідуть із свайби, так даєш утку і коровая кусочок. Бо як коровай оце ділять на свайбі, а ріжуть коровай же, по кусочку всім дають коровая, і співають «Дружко коровай крає». Ну тоді більше в неділю гуляли свайби, в суботу тоді не гуляли. Це вже оце начали в суботу гулять.

Що на молоду вдягали?

Надівали фату, плаття біле.

Як замісить коровай, що треба?

Шо в кісто? Кісто обнаковенне, так, як і на пиріжки ліпиш. На дрожжях, на всьому. А тоді як уже воно підійде, хароше кісто, здобне кісто. Ото ж із яйцями там, із сахарком. Ну все так, як і нада.

Що треба робити, щоб коровай вдався? Може є якісь секрети?

Секрети – все в душі. Єслі в душі, будеш робить любе. Борщ вари – і од душі вари все туди, і борщ добрий буде.

А хто повинен в піч посадить коровай?

Сама я садила. І витягувала сама. Були в мене, нема вже тиї лопатки, і рогачі були, й кочерга була. Тісто із четверга починаєм готовить на свайбу, пойняли? Коровай і утки, оце в четвер. Ті пироги печуть оце у п'ятницю або в суботу, печем пирожки.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100