Рубрики: |
Страви
Випічка |
---|---|
Населений пункт: | с. Червлене, Лебединський район, Сумська область |
Респонденти: | Цебро Параска Тимофіївна (1936), Лозова Марія Павлівна (1936), Дмитрієва Ольга Андріївна (1930) |
Збирачі: | Вікторія Гавриленко, К.М. Вірівська |
Дата запису: | 09.06.2017 |
Транскриптори: | Вікторія Гавриленко |
Дома сіяли і картошку, сіяли просо, сіяли гречку. І все це скошували, в’язали його. Перевозили з поля, дома молотили. Ціпи, ціпи. Така палка, отака завбільшки, а тоді ще коло неї така прив’язана. І ото ціпом молотиш, обмолочується те зерно. А в мельницях крупорушки були. … Була мельниця, там і пшоно драли, і гречку драли, і муку мололи. І своє скрізь було. Вже таких, конєшно, минтусів, як оце січас, їх ніколи не було. Це там канхвети були такі, подушечки, коричневенькі якісь. …
Що готували обідать?
Борщ, борщ і каша. Каша була пшоняна, гречана оце, гречки й пшона. Газів не було ж, піч. А в пічі ото борщ зварять і кашу варять. Молоко поставили. І, знач, у в обід борщ їдять і кашу, і на вечір. Це вже як ідуть на жнива люди, ідуть на жнива. Тоді аж курча ріжуть, напополам його переділять, і ото половину, знач, у борщ сьодні зварять, і борщ завтра зварять. Це ж тим, косарям.
Пироги пекли? Що можна в начинку?
Капуста, ну оце літо таке вишня, слива, там з яблуками. А квасоля і капуста – це зімні такі. З картошкою.