Дома сіяли і картошку

Рубрики: Страви

Випічка
Населений пункт: с. Червлене, Лебединський район, Сумська область
Респонденти: Цебро Параска Тимофіївна (1936), Лозова Марія Павлівна (1936), Дмитрієва Ольга Андріївна (1930)
Збирачі: Вікторія Гавриленко, К.М. Вірівська
Дата запису: 09.06.2017
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Дома сіяли і картошку, сіяли просо, сіяли гречку. І все це скошували, в’язали його. Перевозили з поля, дома молотили. Ціпи, ціпи. Така палка, отака завбільшки, а тоді ще коло неї така прив’язана. І ото ціпом молотиш, обмолочується те зерно. А в мельницях крупорушки були. … Була мельниця, там і пшоно драли, і гречку драли, і муку мололи. І своє скрізь було. Вже таких, конєшно, минтусів, як оце січас, їх ніколи не було. Це там канхвети були такі, подушечки, коричневенькі якісь. …

Що готували обідать?

Борщ, борщ і каша. Каша була пшоняна, гречана оце, гречки й пшона. Газів не було ж, піч. А в пічі ото борщ зварять і кашу варять. Молоко поставили. І, знач, у в обід борщ їдять і кашу, і на вечір. Це вже як ідуть на жнива люди, ідуть на жнива. Тоді аж курча ріжуть, напополам його переділять, і ото половину, знач, у борщ сьодні зварять, і борщ завтра зварять. Це ж тим, косарям.

Пироги пекли? Що можна в начинку?

Капуста, ну оце літо таке вишня, слива, там з яблуками. А квасоля і капуста – це зімні такі. З картошкою.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100