Та паски пекли, тоді ж і прості пекли, і скоромні

Рубрики: Випічка

Паски
Населений пункт: с. Гетьманівка, Шевченківський район, Харківська область
Респонденти: Котенко Марія Олександрівна (1913)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 31.07.1994
Транскриптори: Наталія Олійник

Які паски пекли? Сирні паски пекли?

Та паски пекли, тоді ж і прості пекли, і скоромні. На паску це ж скоромні тоді і білі пекли.

Що значить білі паски?

Ну тоді ж не їли отакого білого хліба, то яшній, то житній, а на паску таки білого розживуться. І ото ж они молоком і вчіняють, і запускають усе, і яйця кладуть туди, і олію, вимішують. Це вже скоромна паска. Цієї вже ніхто не возьме до Великодня. Із четверга і до суботи печуть, шоб же ж були паски. Як напечуть їх, на цілій тиждень. А тоді ото розгівляються скоромною на Великдень. А ото прості до борщу, до такого. І тиждень якраз празнували. Це святки тиждень.