Рубрики: |
Випічка
Паски |
---|---|
Населений пункт: | с. Гетьманівка, Шевченківський район, Харківська область |
Респонденти: | Котенко Марія Олександрівна (1913) |
Збирачі: | Наталія Олійник |
Дата запису: | 31.07.1994 |
Транскриптори: | Наталія Олійник |
Які паски пекли? Сирні паски пекли?
Та паски пекли, тоді ж і прості пекли, і скоромні. На паску це ж скоромні тоді і білі пекли.
Що значить білі паски?
Ну тоді ж не їли отакого білого хліба, то яшній, то житній, а на паску таки білого розживуться. І ото ж они молоком і вчіняють, і запускають усе, і яйця кладуть туди, і олію, вимішують. Це вже скоромна паска. Цієї вже ніхто не возьме до Великодня. Із четверга і до суботи печуть, шоб же ж були паски. Як напечуть їх, на цілій тиждень. А тоді ото розгівляються скоромною на Великдень. А ото прості до борщу, до такого. І тиждень якраз празнували. Це святки тиждень.