Рубрики: |
Святвечір (Багатий Святвечір)
Страви Напої Вечірники |
---|---|
Населений пункт: | с. Залізняк, Сумський район, Сумська область |
Респонденти: | Кіріоненко Лідія Григорівна (1942) |
Збирачі: | Вікторія Гавриленко, О.В. Шляжко |
Дата запису: | 15.09.2021 |
Транскриптори: | Вікторія Гавриленко |
Як у Залізняку Святвечір празнували, як готувалися?
Кажде готовилось. І пироги пекли, і в хатах прибірали, шоб чисто було, всього було.
Їли ж тільки пісне на Святвечір
Да, да.
А додержувались, шо дванадцять страв?
Хто його раньше додержував? Зараз молоді додержують. У нас дві невістки у Галіни. Так як почнуть готовить, ще й мені привезуть.
А раніше колись давно як відбувалася ця вечеря? Кутю, узвар робили це обов’язково?
Ну озвар варили, кутю варили.
Кутю з якого зерна?
Кутю яшну, товкли у ступах і яшне те, настояща кутя була. Озвар із кришеників варили.
Кришеники – це яблука?
Яблука.
А в яшну кутю клали чи мак чи мед?
Де тоді раньше був отой мед? Тоді раньше не було ні меду. Мак появився, так його враз і запретили. А хтозна де вони беруть той мак. І булки печуть тепер з маком.
А де оця кутя і узвар стояли?
На покуті, на покуті.
Хто їх туди ставив?
Та в нас батька не було, так мама ставила. Знаю, колосків ложили на табуретку чи на стільчик. Я в бідній сім’ї жила, в мене батько загинув на войні. А мама осталась, нас четверо. Так ми не розкошували.
Так вона ставила на оці колоски кутю і озвар?
Да. А тоді ввечері сідали вечерять. Сипали кутю, озвар, їли та і всьо.
Чи давали худобі цю кутю?
Курям давали. Оставалася не доїдали, так висипали курям. Просто мабуть, шо осталась, оддали та й усе.
А вечерю прийнято було носить?
Принято. До хрещеної. У мене його й моїх п’ятеро хрещеників, як посходяться.