Ну пекли обізатєльно пироги

Рубрики: Страви

Випічка

Весільне застілля
Населений пункт: с. Запсілля, Сумський район, Сумська область
Респонденти: Гейко Любов Федорівна (1953)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 21.06.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Як до свайби готувались? Що робили, що пекли?

Ну пекли обізатєльно пироги, оце коровай пекли, рибу маринували, такими великими кусками мясо робили. Тоді дуже такого, цих олів’є тих ото все… Ікра морковна – це було парадне блюдо. Тоді оці риби, катлєти, мясо. Ну таке все натуральне. Ну якшо зимою, то квашена капуста, огурці, оце таке. Ну а тоді там колбаска, чи сир був я не помню, чи був сир, якось в дєтстві не помню. Ну як, столи були скромні, ну ситі, багаті такі були. Свайби гуляли по три дні, а тоді ще як то, як кажуть, «До середи хоть на спризьбі сиди». На суботу свадьба, неділя, понеділок оце. А тоді ото ж оце у среду там столи розбирають, прибирають. Кажуть: «До середи хоть на спризьбі сиди». Ну главне блюдо, ну не главне блюдо, а в обізатєльном порядкє було, шоб пироги були, пироги пекли великі, красиві.

А з чим?

Ну начинки разні: тоді було ото капуста, з квасолею, ну якшо літом, то вишні, яблука, мак, це такі були начинки.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100