Рубрики: |
Страви
Випічка Весільне застілля |
---|---|
Населений пункт: | с. Запсілля, Сумський район, Сумська область |
Респонденти: | Гейко Любов Федорівна (1953) |
Збирачі: | Вікторія Гавриленко |
Дата запису: | 21.06.2021 |
Транскриптори: | Вікторія Гавриленко |
Як до свайби готувались? Що робили, що пекли?
Ну пекли обізатєльно пироги, оце коровай пекли, рибу маринували, такими великими кусками мясо робили. Тоді дуже такого, цих олів’є тих ото все… Ікра морковна – це було парадне блюдо. Тоді оці риби, катлєти, мясо. Ну таке все натуральне. Ну якшо зимою, то квашена капуста, огурці, оце таке. Ну а тоді там колбаска, чи сир був я не помню, чи був сир, якось в дєтстві не помню. Ну як, столи були скромні, ну ситі, багаті такі були. Свайби гуляли по три дні, а тоді ще як то, як кажуть, «До середи хоть на спризьбі сиди». На суботу свадьба, неділя, понеділок оце. А тоді ото ж оце у среду там столи розбирають, прибирають. Кажуть: «До середи хоть на спризьбі сиди». Ну главне блюдо, ну не главне блюдо, а в обізатєльном порядкє було, шоб пироги були, пироги пекли великі, красиві.
А з чим?
Ну начинки разні: тоді було ото капуста, з квасолею, ну якшо літом, то вишні, яблука, мак, це такі були начинки.