Рубрики: |
Випічка
Весільні хліби |
---|---|
Населений пункт: | с. Запсілля, Сумський район, Сумська область |
Респонденти: | Гейко Любов Федорівна (1953) |
Збирачі: | Вікторія Гавриленко |
Дата запису: | 21.06.2021 |
Транскриптори: | Вікторія Гавриленко |
Коровай був.
Коли його пекли, в який день?
Його пекли у четвер. Бо коло нього клопоту багато, його ж треба нарядить, прикрасить. А тоді вже пізніше вже вручали, в суботу вже стрічали молодих короваєм. Якось уже як за мій час, то заказували короваї пекли, в нас пекарня в Краснопіллі була, хлібзавод, пекли. Я на свою свадьбу заказувала. А були раньше й майстрині такі, шо дома печуть. …
Як його уряжали?
Ну наряжували його як, колоски ото старалися із жита, ну в основном, ну і там якісь такі тіпа пелюсточки як… ромашка, ну не ромашка, розкритий такий. Квіточки, такими оце. Він не примазували яйцем його, воно виділялося на засмаженому як біленьким виходило. … Ну коровай оце я вспомнила, шо шоб не вдова пекла, не розведена. На сватання йшли парними, тоже шоб не були вдови, не розведені.