Коровай був. Його пекли у четвер

Рубрики: Випічка

Весільні хліби
Населений пункт: с. Запсілля, Сумський район, Сумська область
Респонденти: Гейко Любов Федорівна (1953)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 21.06.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Коровай був.

Коли його пекли, в який день?

Його пекли у четвер. Бо коло нього клопоту багато, його ж треба нарядить, прикрасить. А тоді вже пізніше вже вручали, в суботу вже стрічали молодих короваєм. Якось уже як за мій час, то заказували короваї пекли, в нас пекарня в Краснопіллі була, хлібзавод, пекли. Я на свою свадьбу заказувала. А були раньше й майстрині такі, шо дома печуть. …

Як його уряжали?

Ну наряжували його як, колоски ото старалися із жита, ну в основном, ну і там якісь такі тіпа пелюсточки як… ромашка, ну не ромашка, розкритий такий. Квіточки, такими оце. Він не примазували яйцем його, воно виділялося на засмаженому як біленьким виходило. … Ну коровай оце я вспомнила, шо шоб не вдова пекла, не розведена. На сватання йшли парними, тоже шоб не були вдови, не розведені.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100