А Масляна... Оце ж Крєщєніє, тоді Масляна

Рубрики: Масляна (Масниця)

Страви
Населений пункт: с. Запсілля, Сумський район, Сумська область
Респонденти: Гейко Любов Федорівна (1953)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 21.06.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Як Масляну справляли?

А Масляна… Оце ж Крєщєніє, тоді Масляна. Перед цим тиждень за́говини, тоді йде це Масляна, послідня неділя. Варять вареники, блини печуть, оце ж ходять, діти приходять до батьків. Як кажуть от в среду – зять до тещі, а в п'ятницю – теща до зятя на блини. Ну оце ж цілий тиждень печуть вареники. Ну чим більше оце ж вроді напечеш, пригостиш, і поїсте, і вроді більше буде благодаті в домі. І оце ж воно вже в неділю оце кончається, і в понеділок тоді починається піст. І ото піст сорок днів іде. Вже тоді нияких скоромних продуктів.

На Масляну вареники з сиром?

Да, з сиром. Ну тоді ж держали коров, сметана, сир оце, блинчики.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100