Коровай пекли, це жінки

Рубрики: Випічка

Весільні хліби
Населений пункт: смт. Липова Долина, Липоводолинський рай, Сумська область
Респонденти: Курочка Надія Леонтіївна (1939), Бакум Ганна Олексіївна (1939)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 26.10.2019
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Коровай пекли, це жінки, ті, шо не вдови. Коровай, шишки. Бо кожній людині, хто буде на свайбі, давали кожному шишечку.

Коли обично пекли оце все?

Ну десь у четвер, у п’ятницю. Шишок багато то і коровай же нада спекти. І ще треба хлібини спекти. Бо як до свекрухи йтиме, ще треба хлібину свекрусі ж нести. І тоді ж ото примовлять, шо «Возьміть, мамо, цю хлібину та возьміть мене за дитину».

А оцей коровай, який спекли, був великий?

Великий. Круглий. А то на жаровеньці такий довгастий. Там і голубочки такі виліпляли, й там разні закруточки. А тоді червоною ниткою… барвінок шукали і калину, украшали цей коровай. І червоною ниточкою, усей, усей у ниточці. Просто переплітали. Тоді ж ото ложили туди калину, барвіночок, він такий красивий був, красивий.

А обв’язували коровай рушником?

Да, обізатєльно. А як. Об’язували рушником.

Тоже кролевецьким?

Ні, вишитим. А той коровай хто різав тоді – це дружок різав.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100