Рубрики: |
Випічка
Вечірники |
---|---|
Населений пункт: | смт. Липова Долина, Липоводолинський рай, Сумська область |
Респонденти: | Курочка Надія Леонтіївна (1939), Бакум Ганна Олексіївна (1939) |
Збирачі: | Вікторія Гавриленко |
Дата запису: | 26.10.2019 |
Транскриптори: | Вікторія Гавриленко |
Перед Різдвом як готовиться, шо готовити на стіл?
Тоді, як раньше, шо ми готовили, після войни, не було ж. Нема згадать, у нас дитинства не було.
Колядувати в дитинстві не ходили?
Я не ходила, а до матері та до батька до хрещеного вечерять носила.
Це шостого січня?
Да, да, це до хрещених можна, чи там до бабусі, якшо єсть така бабуся. Тепер же ж гроші дають, а тоді шо. Оладок або…Пиріжок як хто пік. Це пиріжок, а то так коржик там якийсь, маторженичок.
Що несли на вечерю, яку страву?
Хлібину і пиріжків, мати ж було… Житніх. Хоч житніх, а воно таки ж пиріжки. А мати ще дасть там якусь і копійку. І назад же тоже ж хлібину давали. Ну да, обміняли хліб. … В мене хрещена скупенька була, ну по-сусідському, було, ото п’ять копійок дасть. А хрещений (оце шо брат в мене двоюрідний), рідний дядько, материн брат, той і грошину дасть і канхветів.