Празник є празник

Рубрики: Клечання
Населений пункт: с. Миропілля, Сумський район, Сумська область
Респонденти: Яременко Паша Михайлівна (1937)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 21.06.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Празник є празник, одбули та і всьо. Так як оце завтра третій день буде Троїці, ну вчора, сьодні, ще й завтра вроді якийсь празник, кажуть так. У хаті в мене по вєточкі липки зрізала. Липка це, в мене в основном липка. Достала вєточку, зрізала, на калідорі причепила і в хаті там по вєточкі в кажній.

А чим треба прикрашать на Трійцю хату?

На Троїцю раньше, знаєш, долівки були. Зараз поли, простєлки понастілали. А раньше ж було кале́чання, ходили в ліс по кале́чання, різали. Траву в хаті трусили. У хаті траву, скрізь. Це вроді положено було. Ну щас цього ж немає. Щас уже хто там буде слать: то палаци, то ще шо. Наверх же не будеш настілать.

Яку траву треба настілать?

А траву, любу́ траву. Ну букетик там у хату нарвать, цвіточок поставить. Вроді ж так положено. А трава любе. Я на Пенянці жила, так там луг у нас був. Було на лузі травку нарвеш, яка є трава. Трава є трава. Трусили вроді в хаті, скрізь.

Навіщо це в хату сипать?

Ну не знаю, вроді положено на Троїцю вроді ж. «Зелена неділя» називається, Троїця і вроді положено, шоб кале́чання ж було в хаті раньше. У ліс ходили по кале́чання. Трава на лузі була, як я на Пенянці жила. Ну а зараз ото липка є, ото зріжу, де достану, вєточку поставлю в хаті. На калідорі причепила і всьо. А трави ниякої.

У суботу нада?

Ага, в суботу.

А убирать коли його?

А убірать я не знаю, коли ото вже засохне калечання, то виставляєш його, викидаєш, чи спалиш його. Викидаєм з хати, воно засихає в хаті ж.

Чи можна купатися на Трійцю?

За це не знаю.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100