Паску вобще я всігда пекла і паску

Рубрики: Великдень (Паска)

Проводи (Гробки)
Населений пункт: с. Миропілля, Сумський район, Сумська область
Респонденти: Яременко Паша Михайлівна (1937)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 21.06.2021
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

А Паску як празнували?

Паску вобще я всігда пекла і паску, й пироги всігда напікала багато я. усім роздавала, племінниці в мене приїжджали. Всігда їм по паскі. А то пирогів їм напікаю всігда. В мене піч же, у пічі. Так шо я і пирогів печу багато, і пасок. І здорові паски, не то шо маленькі там, отакі пуцвірки. А печу на паску десять кілограм муки. Сметани дві літри, олії пів літра, тоді ж той оце хоч масла, хоч маргарину, сахарю одинадцять стаканів на десять кілограм.

А маргарину скільки чи масла?

А маргарину пів кіла. Я зараз не кидаю маргарин, я коли трошки так печу, штук три пасочки своїм оце дівчатам та пироги. Так я не кидаю маргарин, а ото пачку масла вкину. Ну я зараз менше печу, трохи там. Пачку чи дві ото ж муки.

Що зверху, як її украшали?

А тоді вже білило брали в магазіні готове ото ж. А то ото сколочували і присипали бісером ото ж тоді. Намазуєш паски і бісером присипаєш. Отаке було.

А нічого не виліплювали?

Ну хто може й виліплював, я ніколи не виліплювала. Я ото намазувала оце білим, а тоді тим, присипкою присипала і всьо. … Я сама вже пекла, навчилась так ще мама сама пекла, було й паску, й хліб пекла раньше. Я й навчилась сама, у мами ще. І мазать, і все навчилась сама.

А на чистий четвер, в п’ятницю, шо на ці дні робиться?

Ну хтона й шо воно. Було коли шо робиш як празник, а ти не знаєш, а робиш. Ну а шо, як не знаєш – це хай бог простить. Це таке діло. Ну я ж не знала, «Хай бог простить». Отак скажеш і всьо. А шо робить? Субота оце (перед Трійцею – В.Г.) називається, учора гуляли цілий день, я нічого не робила, так, їсти собі зготовлю і всьо. Сьодні тоже так само ж. Нічого не роблю.

А яйця красили на Паску?

Яйця красили всігда. Краска в мене є, кострулька така, вона так і стоїть ото винесу, прикрию, і на слєдующій год. Красила обізатєльно.

Краскою купованою?

Краска, краска, вона в мене давно є.

Ще про Паску. Крашанки як використовувались?

Крашанки на кладбіще брали, на могилки ж качали ото крашені яйця. Вроді ж кажуть, шо на могилку йдеш. Десять могилок – треба десять яєчок шоб покрасили. І ото ж на Паску ходиш, на Проводи́ ходиш і ото ж качаєш по могилкам і на могилках же оставляєш їх. Отаке було. І зараз же так, навєрно.

А це на саму Паску?

І на Проводи́ ще ж. І на Проводи.

Коли Проводи, в який день?

Ну після Паски, в неділю. Паска в неділю, і Проводи в неділю. У церкві отслужиться, і батюшка іде на кладбіще.

так і на Паску й на Проводи ходили?

Да, да, й на Паску.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100