Ну носили. Носили, корсетки оці ж

Рубрики: Одяг
Населений пункт: с. Річки, Білопільський район, Сумська область
Респонденти: Денисенко Олександра Олексіївна (1947)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 08.07.2018
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Спідниці, корсетки носили?

Ну носили. Носили, корсетки оці ж, спідниці були такі широкі, низ іще вишитий пішло мода. Тоді пішла мода вобще.. це в Річках у нас так вобще так шестиклинка була, юпки шили, і пішла мода уже штапель появився. Штапель чорний там, коричневий. Легеньке, як ситчик, тільки він же бач, не ситець. Шили юпки з чорного особенно юпки там, або коричневе. Шили юпки четирьохклинки або шестиклинки. Ну клинками так, тільки рівно. А тоді на клиночках оцих вишивали. Одна вишивка спереді, друга ззаді і по боках. Ну така була мода.

А корсетки якого кольору?

Ну корсетки обично і зеленого, і.. ну, як з парчі пошиють, так це вобще шикарне. Ну парча це ж ти представляєш трошки, з блєстинкою. А тоді появилася сатін. Сатін це тоже воно як ситець, тільки одна сторона блискуча, а друга така трошки. Тоді вже сатінові появились. І тоже ж вишивали там ото рюшечку отут там вишиють. І шили так же ж, тут розстібалося. На оцьому ж у талію. А отут же такі, як воланчики такі зборочки. Ну шоб же стан видно було дєвочки чи женщіни там. Празничні оці. Чепці носили на головах бабушки вже, носили чепчики. Спали особенно в чепчиках. От так воно зроблене, ну як шляпкою такою, зав’язувалося осюди. І воно ж оце собере осюди. Це ж зараз і обрізані і все. А тоді ж в усіх було волосся длінне. Не обрізали женщіни волосся. І все ж було або в дульку там скручене, як уже жінка. Або косичка. Ну це вже пожилі носили ті чепчики. Оце надіне чепчик, а тоді платочок зав’яже і ходе.

А білі були?

Ну, ну можна біленьке, хто як хотів, хто мог придумать собі так і те. Ну бабушки особенно спали. Це я знаю, бабушка наша ляга спать і чепчик надіває, шоб волосся не путалось по подушкам. Устала, розчесалась, закрутила, платочок зав’язала й пішла. Без платків якось і не ходили.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100