І вже як Паска, одбули Паску, начинається вже робота

Рубрики: Великдень (Паска)
Населений пункт: с. Річки, Білопільський район, Сумська область
Респонденти: Денисенко Олександра Олексіївна (1947)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 08.07.2018
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

І вже як Паска, одбули Паску, начинається вже робота. В основному така. Вже починається то на город починають, ну смотря коли Паска попадає. Ну Паска – паска, крашанки красили, паски пекли. Та й зараз іще печем, печу я. Каждий год ще пока.

На Паску не прийнято було ходить на кладбище?

На кладбище у нас, напримєр, у Річках, не прийнято. І кажуть, шо не должні ходить на кладбище. Бо на Паску усі оці покойники, вони будто з нами. Вони вроді приходять додому на це світле Воскресіння. А тут (в Самотоївці Краснопільського району – В.Г.) ходять. Не всі, ну ходять люди. А я не хожу. Так по традиції своїй я не хожу на цей. Не ходять (в Річках – В.Г.).

А на Паску діти не ходили з крашанками поздоровлять?

Чьо не ходили? Ходили. Собиралися, крашанки ж ті хваляться, це ж розговляються. Я своїми, ти – своїми. Каждий з церкви як прийшли, святили ж Паску, сходяться і розговляться. Сначала в сім’ї, у своїй сім’ї тут сіли розговілися. Повмивалися крашанками, це бабушка нас заставляла. Принесе ж із церкви крашанки, ну посвячені ж. Наливають у мисочку водички, ну не нада нахлюпувать, бо прибрано скрізь чисто, все. І це отуди кладе крашанку, це бери крашанкою і вмивайся.

Нада мокру крашанку достать і щоки собі…?

Да, і по щоках там. Ну так казали. Як красили в нас цибулею, так нічого страшного, а як почали красить ото разними красками, так гарно накрасили.

Для чого це треба було?

Ну просто, кажуть, умиться свяченою ж крашаночкою. І з’їсти свячену крашанку, це ж вроді, ну, як би вроді соблюдать же ж празник такий, радуваться, шо Ісус Христо воскрес. Ну а тоді ж, після того, як уже дома оце поснідали, лягли трошки оддихнули (бо всюнощна ж була), а тоді начинають сходиться гуртами, гуляють. І оце дітвара особенно крашанок там як назбірають, то родичі дали, то дома дали, то вгостили. І вони з тими крашанками. Качають отам, б’ють, у кого ж битки. Битки виграють же, шоб же були яйця. Це діти були занімалися. А старики гуляли обично ж так. Вже можна й співать, і гулять і вроді ж радуваться. І ото пошти чуть не тиждень тих святок ото ж таке воно, все празники. Три дні це точно вже ж такий празник, шо вроді ж гріх і робить було ж і все. Зараз не соблюдають. Бува таке, шо й на Паску картоху кидають. Ну в основному ще трохи соблюдають.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100