Ну хто шо зготове

Рубрики: Святвечір (Багатий Святвечір)

Страви

Вечірники
Населений пункт: с. Сакуниха, Роменський район, Сумська область
Респонденти: Бабак Євдокія Павлівна (1926)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 29.07.2020
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Що готували?

Ну хто шо зготове. Кутю варили, тоді було ж… тепер так разні пиндики та миндики. А тоді було озвар, кутя. «На покутя, озвар – на базар, а кутя на покутя». Ну це ж пісний ще вечір. А вже на другий день же Різдво, вже і ковбаси, в кого шо є. Уже не пісне їли, вже можна все їсти. Вечерю носили до родичів же, грошей там п’ятнадцять копійок дадуть.

До всіх родичів?

До всіх.

Вечеря – це що треба туди покласти?

Пиріжки, накладаєш пиріжки і несе. Оце б я до тебе принесла, або ти до мене, я б твої пиріжечки забрала, поклала, а своїх тобі б поклала. І отак з хати в хату.

Із чого на Святвечір кутя?

Із ячменю, колись товкли кутю у тому і варили, і озвар. Мак мняли і мед чи там нема меду, так сахарцем мастили.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100