Рубрики: |
Святвечір (Багатий Святвечір)
Страви Вечірники |
---|---|
Населений пункт: | с. Сакуниха, Роменський район, Сумська область |
Респонденти: | Бабак Євдокія Павлівна (1926) |
Збирачі: | Вікторія Гавриленко |
Дата запису: | 29.07.2020 |
Транскриптори: | Вікторія Гавриленко |
Що готували?
Ну хто шо зготове. Кутю варили, тоді було ж… тепер так разні пиндики та миндики. А тоді було озвар, кутя. «На покутя, озвар – на базар, а кутя на покутя». Ну це ж пісний ще вечір. А вже на другий день же Різдво, вже і ковбаси, в кого шо є. Уже не пісне їли, вже можна все їсти. Вечерю носили до родичів же, грошей там п’ятнадцять копійок дадуть.
До всіх родичів?
До всіх.
Вечеря – це що треба туди покласти?
Пиріжки, накладаєш пиріжки і несе. Оце б я до тебе принесла, або ти до мене, я б твої пиріжечки забрала, поклала, а своїх тобі б поклала. І отак з хати в хату.
Із чого на Святвечір кутя?
Із ячменю, колись товкли кутю у тому і варили, і озвар. Мак мняли і мед чи там нема меду, так сахарцем мастили.