П'ятниця. «Вечорини»

Рубрики: Випічка

Весільні хліби

Дівич-вечір (Гільце)
Населений пункт: с. Вʼязова, Краснокутський район, Харківська область
Респонденти: Мусорова Катерина Максимівна (невід.), Гуль Галина Костянтинівна (невід.), Шулякова Ольга Антонівна (невід.)
Збирачі: Галина Лук'янець, Леонід Котохін, Олена Чиста, Експедиція ХДІМ ім. Котляревського 1-5.02.1988 р.
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Текст збирача.

П'ятниця. «Вечорини» (дівування?). В цей день готували обрядовий хліб коровай і «дівування». Коровай готували коровайниці. Це могло відбуватися у неї вдома (за замовленням), ймовірно також у домі молодої (?). Готується два коровая – один для молодої, другий – для молодого. «Вечорини» відбуваються в домі молодої. Збираються подруги молодої, які з цього дня вважаються «дружками». Судячи з назви, це відбуваються в другій половині дня і триває до глибокої ночі («до дванадцятої години»). Ліплять «дівування»: на тонкі прямі палички із дерева (називаються «дубці» «із лози») через рівну відстань (через три-чотири-десять сантиметрів) наліплюються шматочки сирого тіста (солодкого). Кількість паличок залежить від числа гостей (з тим розрахунком, щоб кожному дісталось по дві палички). Приготоване у такий спосіб «дівування» залишають висихати, потім прикрашають різнокольоровими стрічками, паперовими квітами і цукерками. Співають спеціальні пісні. Записано: «Що ти думала, молода Галичка, як старости сиділи». Говорили ще: «Що прийшла молода до молодого, а в його пиріжки не готові». Не вияснено: як проходило аналогічне дійство у молодого. Відомо, що у нього також готувалось «дівування» і «гільце» (раніше), а пізніше тільки «гільце». «Гільце» – це прикрашені гілочки хвойного дерева

сосна

.