Дідусь оце, як тільки піст начинається

Рубрики: Великій піст

Випічка

Жиляники
Населений пункт: с. Тавільжанка, Дворічанський район, Харківська область
Респонденти: Бездник Марина Іванівна (1913), Рибалко Марія Іллівна (1919), Погрібняк Мавра Денисівна (1910), Овчаренко Анастасія Дмитрівна (1916), Турба Сергій Андрійович (1926)
Збирачі: Галина Лук'янець, Дмитро Лебединський, Олена Балака
Дата запису: 01.06.1992
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Дідусь оце, як тільки піст начинається, нав’язав соломи або там сіна і підвісив на вербу аж уверх туди, вгору. А тоді нас веде гуртом та й каже: «Ооон сальце висить!». А через недільку буде трошки нижченько. Ми ж як меншенькі, ми думали це й правда. А в нас один був проходний… Повісив те сало вроді. А той Микола зліз та роз’язав ту сумку, так подививсь та й каже: «Хай дід не бреше, тут сала нема». Пекли жиляники, хрон терли. Із ячної муки. Не пекли з такої, а з ячної. Отакі вустяки.

Їх вчиняли чимось?

Учиняли. Просіють, а вони все равно отакі устюки, а цибулею натирають, хрону натреш. А тоді кувшин, а тоді ж буряки колись же чистили, та буряками наливали той хрін. І оце тільки й їли. Цілий день. Не так їли, як тепер ми. (В жилавий понеділок повинні в хату заходити – В.Г.) Тільки мужики. Тільки мужики, і старайся, шоб хтось побув. А як не буде нікого, так… колись дивлюсь – батько цуцика заводе в хату. Це я бачила, в жилявий понеділок. Каже, шоб уперед цуцик побув, ну не баба. … Весь год хворати, можеш і вмерти, весь год нещастя буде (Ймовірно, якщо жінка перша зайде в хату – В.Г.).