Це як вечерю носили

Рубрики: Випічка

Пряники

Вечірники
Населений пункт: смт Котельва, Котелевський район, Полтавська область
Респонденти: Горобець Г. Г. (1938)
Збирачі: Галина Лук'янець
Дата запису: 27.07.2011
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

На Різдво пряники не робили?

Це як вечерю носили.

Що у вас на вечерю несли?

Пироги у вузличку, приходять дітки: «Здрастуйте, дядю. Здрастуйте, тьотю», чи «хрещений, хрещено». «Прислали тато й мама вечерю вам, хрещено, й вам, хрещений». І тоді вони беруть, хрещений та хрещена там, чи сусіди, беруть ті пироги собі, а їм зав’язують другі пироги. І ото дають дівчинці «панянку», а хлопчикові – коника.

З чого вони робилися? Яке тісто робили на це?

Тісто робили. На стакан молока два стакани сахару і сірнична коробочка амонію, так рівно шоб зрізать. І тоді ж ото харашо розколочували його, замішували.

Яєць не додавали?

Ні, ні, більш нічого.

Чимось глазурували ці прянички?

Да, да, голубеньку і жовтеньку, біленьку.

На глазур крохмаль і мука розколочували, а які пропорції брали?

Оце я ото як роблю, насиплю там по дві ложки, тоді ще дивлюсь куди чого добавить. Точної пропорції я й не знаю.

Молоком, водою, чим розводили?

Водою, просто водою.

І потім намазували на гаряче?

Да, на гаряче, шоб воно ж висохло.

Так оцю глазур підфарбовували?

Да, да.

Як розмальовували?

Ну і голубеньким, а тоді біленьким чи жовтеньким.

Їй малювали платтячко, голову?

Ні, просто розмальовували отак таким тим, петелечками такими, видавлювать його ж.