Різдвяні пряники «Панянки»

Рубрики: Випічка

Пряники
Населений пункт: с. Куземин, Охтирський район, Сумська область
Респонденти: Чуб Катерина Сидорівна (1920), Чуб Микола Андрійович (невід.)
Збирачі: Дмитро Лебединський, Олена Балака
Дата запису: 03.05.1992
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Текст збирача.

Різдвяні пряники «Панянки»: Два стакани сахарю плюс одна коробка спичечна аммонію, плюс один стакан молока, муки. Сахар розколотити у гарячому молоці, щоб розтанув; охолоне молоко – плюс амоній та замісить. Борошна добавлять так, щоб було крутенько. Розмальовка – крохмал і мука – «лазурь» (щоб тяглося за ложкою). А сам пряник червоний. Розкачувати завтовшки один сантиметр. Хлопчикові дають коня, а дівчинці – панянку. Дають вечерникам.