Рубрики: |
Ігри та розваги
Прикмети Страви Вʼязання колодки |
---|---|
Населений пункт: | м. Ізюм, Ізюмський район, Харківська область |
Респонденти: | Дубина Ганна Василівна (1926) |
Збирачі: | Студенти ХДАК |
Дата запису: | 08.06.1993 |
Транскриптори: | Віра Осадча |
Текст збирача:
Масляна – це останній тиждень перед Великим постом. Перший день – це «м’ясопусний», готуємо ми холодець, це з свинячих ніжок, то неправда, що не можна в цей день пити горілки, бо завушниця буде. Що ж то за Масляна без питва? В нас дівчата і хлопці збирають зі столу ті свинячі кістки, виходять на двір і кидають кістками у ворота. Є повір’я, що хто в цей вечір не докине від комори до воріт кісткою, той до Великодня не доживе. А ще дівчата в’язали колодки хлопцям, а вони відкупалися за колодку грішми, або подарунками. І все це робили з жартами, сміхом і горілком. В четвер на цьому тижні господині збираються компаніями і спеціально п’ють та гуляють, щоб телята водились. І на цьому тижні не прядуть, щоб масло не гіркло. В п’ятницю тещу пригощали. Головна їжа на Масляну – вареники з сиром варили, та зо сметаною, а ще гречані млинці на маслі.