Птичка печеться як. Розкачуєш кісто таке довгеньке

Рубрики: Страви

Випічка

Жайворонки (сороки, бублики)

Хрести
Населений пункт: с. Дунайка, Грайворонський район, Бєлгородська область
Респонденти: Близнюк Зінаїда Романівна (1940)
Збирачі: Галина Лук'янець
Дата запису: 29.07.2007
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

Птичка печеться як. Розкачуєш кісто таке довгеньке, тоді отак одрізаєш третю часть, кладеш на цю, і отак і сюда. А потом отак ножиком дєлаєш крильця й хвостик. А головка вона ж так і є з дзьобиком, як прорізав. І кладеш дві калининки – це глазки. Бува ще й маком присипеш.

Це з прісного тіста в вас робилися?

Нє, на дрожжьовому. Ну в нас бабушка (тоді сахарю не так то було) варила буряки, на солодушки. Та ще із калиною ото перемішає. Прямо в кісто калини. Щас же ізюм сипем. А тоді ж – калину. Варять її у солодушкі, вона хароша, тільки шо кісточка. А так вареники варили з калиною оце. На середохрестя печуть… хрести пекла бабушка, тоже ж отак. Просто хрест.

Слухати аудіо

0:00 0:00
100