Шишки ліпили, коровай ліпили

Рубрики: Суспільні обряди та звичаї

Випічка

Весільні хліби
Населений пункт: с. Лиман, Зміївський район, Харківська область
Респонденти: Горобець П.П. (1929), Кравченко Любов Валентинівна (1958)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 05.05.2018
Транскриптори: Наталія Олійник

Шишки ліпили, коровай ліпили. Пекли коровай та на кухлик шишку велику. Йдемо ліпити коровай, беремо з собою платочки ситцові, пов’язуємо як хвартухи спереду. Ліпим шишки, туди ж гроші кладем, всі «шишкарки». Всі кладемо гроші, то ж буде молодій із грішми. Гроші вкачували в коровай. Їй коровай дали (молодій – Н.О.), вона з короваєм поїде до свекрухи і там їй запечені гроші. Бабочки всі ліплят і приспівують. Діжу беруть, стають усі кругом діжі. Ліплять довго, а тоді садовлять їх за стіл, дають випити, закусять капустою (страва з кислої капусти – Н.О.) або картошкою. Усі лєву руку піднімають і стають кругом діжі, співають. Діжу піднімали вище голови, а тоді як підкинуть до гори, аж сволок умажуть кістом, сміються. Діжу піднімають догори і носять на руках перед тим, як ліпити шишки. Під діжею шишкарки цілуються навхрест.