​Хлопець гуляв з дівчиною

Рубрики: Відьми

Нечиста сила
Населений пункт: с. Шийківка, Борівський район, Харківська область
Респонденти: Василевська Мотря Павлівна (1918)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 03.07.2001
Транскриптори: Наталія Олійник

Хлопець гуляв з дівчиною, а брати не схотів, бросив. А мати тієї дівчини була відьма і зробила так, що поїзд (весільний – Н.О.) розбігся собаками (коли парубок одружувався з іншою – Н.О.). А люди, хто куди, хто додому втік, а хто наголо розібрався, як пошалапутіли. Мати молодої пішла брати муку, так вона так зробила, що та лопнула.

Був такий дід, що він відробляв від оцих відьмів, та пішов до себе в загороду, а там сидить вовкулак і вкусив його. Нарізав той дід дубин і ввів того вовкулаку в хату, а там баба млинці пече. А він же людина, тільки наросла на ньому шкура вовча, та кине йому млинець, поїв він млинців, а тоді почав його дід пороти. Поставив ослін, положив його животом догори і по одному місті почав бити, одпоров, 40 дубин побив, послідньої дубиною як бив, то на йому лопнула смуг вовчий, а чоловік вискочив відтіля. Це дія відбувалася в с. Киргиз, чула від тітки, яка проживала в тому селі, їй тоді було років 10.

Відьми дуже довго вмирають і треба було підірвати сволоки. Сволоки йшли від основного, і планку треба було відірвати. Відьми що хотіли, то й робили. Дорослі відьми корів доїли. Сидить дід, глядить, щоб відьма корову не доїла, накрившись свитою. Ось приходить відьма і каже: “Ти сидиш?” – “Сидю”. – “Ну на, тобі, гарячий книш”. Кинула кізяка дідові у пику, і корову здоїла. Вони ж такі, страшні.