У п’ятницю печуть хліб, калачі, роблять теремок

Рубрики: Випічка

Весільні хліби
Населений пункт: с. Кирилівка, Вовчанський район (колишнє, Харківська область
Респонденти: Шелест Марія Іванівна (1910), Сергієнко (Шелест) Єлизавета Максимівна (1944)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 22.07.2003
Транскриптори: Наталія Олійник

У який день пекли обрядові хліби?

У п’ятницю печуть хліб, калачі.

Як прикрашали коровай?

Коровай уквітчаний канхветами, калиною. На коровай з тіста ліпили пташечки, як палець, треба, шоб пташечки сиділи. Ой, та з кіста там наліплять, і разні птичечки поналіплюють, у кого який вдасться. Є такий гарний, разні украшенія, хоч воно із хліба. Шоб був коровай. Кажуть: «А коровая і не було у тих чи у тих». А шоб був коровай на столі. І ото украшений і канхветами, і калиною, і птичічки із кіста маньсінькі як палець.

Треба щоб пташки сиділи чи лежали?

Ні, шоб сиділи. По середині коровая була велика шишка.

У коровай гроші запікали?

Про це вже я й не знаю.

Якої форми був коровай?

Коровай пекли круглій і високий.

Що ще випікали на весілля?

І калач пекли. Калачі пекли маненькі, родичам давали гостинець. Плели косою завдовжки тридцять-сорок сантиметрів, скручували бубликом і роздавали родичам. Пекли шишки. Робили теремок (гільце – Н.О.).

Як виготовляли теремок?

Гілка сосни, її украшали, канхвети вішали, бомажними квітками.

З соломи щось виготовляли?

Та там хвинарики з соломи робили і чіпляли на теремок. На ниточку нанизували соломинки від ціль і від ціль, а тоді вроді як куреник. Нитки туди у соломку затягали і дєлали. Все до теремка вішали. Ми ще дітьми були і бігали дивитися, казали: «Ходіть подивимось хоч у вікно, який теремок зробили».

Хто робив теремок?

Дружки робили і родичі. Зверху на теремку була велика квітка.

Коли розбирали теремок?

Тиждень же гуляли. Теремок розбирали в конці свальби родичі.