Молоду ховали у сусідів, молодий її шукає, а тоді ж викупають

Рубрики: Випічка

Весільні хліби

Весільні чини

"Світильник" ("Меч", "Шабля")

Перейма

Посад
Населений пункт: с. Кирилівка, Вовчанський район (колишнє, Харківська область
Респонденти: Шелест Марія Іванівна (1910), Сергієнко (Шелест) Єлизавета Максимівна (1944)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 22.07.2003
Транскриптори: Наталія Олійник

Де була молода, коли приїхав молодий?

Молоду ховали у сусідів, молодий її шукає, а тоді ж викупають. Становлють їм могорич за молоду. На порозі в хату стоїть хлопець, нав’язано ріп’яхів на палку і свариться, значить, шоб не трогав молодої біз грошей, а давай гроші.

Хто заводив молодих за стіл?

Дружко йде попереду, а за ним молоді. По дорожці вони должні були зайти у хату. Спрашували у старостів: «Благословіть молодих за стіл завести!», «Бог благословить, первий раз, і другий раз, і третій раз».

У кого це питають?

Там єсть, сидять старости. Молода сидить не за столом, а молодий бере і заводе її за стіл, це у молодої. По дорожці вони должні були зайти у хату. Заходють за стіл і буярин, і дружко. Заведе їх за стіл і ото поштують усих родичів. Старі баби сидять на лежанці. Із поїздом їде свашка, молодого родня, у сумці привозе шишки. І ото як молоді за столом сидять, а людей повна хата, і в сінях. Співають же: Ой сванечко-світилочко, Кинь же хоч одну шишечку… Свашка кидала шишки на гурт. Як багато привезе, а як мало, то кричать, та не кидай цілої, а то нам багато треба. І переломе, і цілу хто вхвате. Світилка.

Що робила світилка?

. Світилка сідала коло молодого. Світилці співали: Світилка біле личко… Міч.

Що було у світилки в руках?

У світилки в руках був міч із цвітів із таких, із сухих, там: гвоздики, мнятка, ласковиця. Із’язано і там свічка у середині стоїть, ото засвітють, а тоді погасять, трошки погорить. Світилка світила свічечку як тіки сідала за стіл. Там ще був кінь видєланий такий, устромлений туди.

Там була тільки голова коня?

Ага.