Ділять коровай і дарять на другий день свальби

Рубрики: Страви

Весільні хліби

Краяння короваю

Післявесільні викупи та розваги ("Житниця")
Населений пункт: с. Кирилівка, Вовчанський район (колишнє, Харківська область
Респонденти: Шелест Марія Іванівна (1910), Сергієнко (Шелест) Єлизавета Максимівна (1944)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 22.07.2003
Транскриптори: Наталія Олійник

Коли ділили коровай?

Ділять коровай і дарять на другий день свальби і в молодого, і в молодої. На третій день на стіл ставили капусту (так називали традиційну страву капусняк – Н.О.), вже холодці повиїдають, варили кісілі.

Чи катали батьків?

Матір молодої катали на конях, коні наряжені. Тещу катають! Люди повискакують. Більш на конях тещу катали раніше, а тепер на тачці.

Тещі ноги мили?

Тещу купали в шаплику, ноги мили.

Для чого забивали кілок?

Коли послідній син женився, то коло порога у хату забивали кілок, шоб кілок остався, шоб молодий не переженювався. І дочку так, як послідня йде заміж, тоже забивали кілок. Кілок забивали на дворі перед порогом.

Як забивали?

Чаркували, приспівували разні шутки, прибутки. Коли забивали кілок, його заливали, випивали.

Коли забивали кілок, воду лили?

Коли били кілок, воду не лили, а лили в ямку чарку водки. Кілок був дерев’яний. Забили кілок, зовсім зрівняли з землею. Гурт стояв, а забивав один.