Хрещені мати чи батько подарки давали, або плаття, або платочок, або шо-небудь

Рубрики: Свійська худоба і птиця

Різдво

Випічка

Звізда (Зірка)

Кутя

Пряники

Запрошення Мороза на вечерю

Вечірники

Рожествування

Пахолкування

Посівання (Засівання)
Населений пункт: с. Оскіл, Ізюмський район, Харківська область
Респонденти: Заболоцька Марія Пантеліївна (1914)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 09.07.2002
Транскриптори: Наталія Олійник

Хрещені мати чи батько, подарки давали, або плаття, або платочок, або шо-небудь. А обично як носили, це такі пряники разні.

Які пряники були?

Пряники такі великі розові: барішні, рибки. Були коники, а були хлопчики на конику. Пряники були гарні, великі, давали і дрібні гроші. Вечерю носили до крьосних.

Хто ставив кутю на покутя?

Мати, а як є бабушка, то бабушка ставила, казала: “Шоб курчатка, шоб вутятка плодилися”. Клали сінце на покутя, ставили кутю, озвар і миску з пирогами. Як сідають вечеряти і батько, а як не батько, а є дєдушка, значіть дєдушка стука отак на покуті у шо-небудь і кличе Мороза: “Морозе, Морозе, іди до нас вечеряти. Та не поморозь нам жита і пшениці, і всякої пашниці!” Сперва він нічого не брав, а тоді, як попросив Мороза, сам бере кутю їсть, дякує Богу: “Благослови Господи, шо ми дождали, дожили Різдва!” Отака благодарность була. Він як возьме ложку їсти, а тоді вже вся сім’я (їсть – Н.О.). Раньче не тарілочками, а миска велика і гурт, діти хай отдєльно і всі їдять. П’янки я не зазнаю, у нас не було п’янки.

Утро на Рожество, тоді він сипав у мисочку чи у тарілочку куті. Бере два пироги, бере мисочку, насипає куті, такої як сами їли, і несе худобі. І худобі дає потрошичку пирожка, вони ж не понімають з ложки їсти, він бере, кутя пушти суха. Він бере на руку (трішки куті – Н.О.) і каждій худобинці дає. Звечера, як кутю носять, як вечерю носять, то бігали дівчата ворожити. Хлопці звізду носили на другій день Рожества. Вона була велика, а в середині горіла свічечка, віконка стояла. І ото вони в кажду хату приходять шо-то співають, я не знаю, бо це хлопчаче діло. У зірці було 6 кутів. Вони були голубі або красні, а все було обтягнуто голубою бомагою, раньче разна бомага була.

Коли варили кутю?

Кутю варили під Рожество, шоб на Рожество була, а тоді під Новій год.

(На Новий рік) У них же жито, пшениця, просо, разне зерничко і ото (посівають – Н.О.): “На щастя, на здоров’я, роди, Боже жито, пшениця і всяка пашниця! З Новим годом!”.

В чому носили зерно?

У карманах, а кой-хто у маленькому мішечку носив. Зерно лежало три дні.

А потім куди дівали?

Курочкам віддаси.