На святках було багато Водосвятій

Рубрики: Різдвяні святки

Голодний святвечір (вечір Водосвяття)

Водохреща (Хрещення, Йордань, Водосвяття)

Випічка

Освячення
Населений пункт: с. Оскіл, Ізюмський район, Харківська область
Респонденти: Заболоцька Марія Пантеліївна (1914)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 09.07.2002
Транскриптори: Наталія Олійник

На святках було багато Водосвятій. Святили колодізі, Ордань була на Осколі (річка – Н.О.). Із льоду вирізали хрести, ставили стіл, батюшка там правив, як святили воду

А тоді там єсть такий празник «Голодній Святвечір», хлопці випилюють хрест. Смотря який льод (товщиною – Н.О.). Вони сначала великій хрест поставлять, а тоді як оградка (навколо великого хреста – Н.О.) іще 4 хрести поставлять меньчі. І столик ото з льоду і все обливали буряковим квасом. І ото воно довго стоїть. І тоді як святили воду, пускали голубів, куди голуби полетять. Як полетять на поле, буде врожай, а як полетять на ліс, то не буде врожаю.

А коли голуби додому полетять?

Дивлячись куди додому, чи на поле, чи в сторону лісу.

Голубів не прикрашали?

Нє. Хрест один стоїть, і на льоду вирубаний і він (батюшка – Н.О.) святе воду. Тоді люди беруть воду, як він посвяте і несуть додому. Дома кроплять і в хаті, і в сараї, і скрізь. Печуть спіціально такий великий пиріг, кладуть на тарілочку і несуть туди, шо ти держиш і покроплять корову, раньче у каждого воли були, вівці були, свині були. І по кусочку ламали і давали худобі.

Коли святили воду?

До Ордані святили воду в колодізях. Якшо приход великий, обід там справляли, а як обід не справляли, то так посвятять і на тому конєц. Люди беруть свячену воду.

З чого робили кропильце?

З васильків. Ото кропильце, в тарілочку водички і ото батюшка покропить всіх.