Рубрики: |
Страви
Вареники |
---|---|
Населений пункт: | смт Малинівка, Чугуївський район, Харківська область |
Респонденти: | Удочкіна Раїса Олексіївна (1940) |
Збирачі: | Наталія Олійник |
Дата запису: | 03.02.2019 |
Транскриптори: | Наталія Олійник |
Як вареники готували?
Варють усі по-разному. Раньче мама варили, зварють картошку, і дуже не отціжують її, і товчуть і з тією картошкою вони варили вареники. Потовкли картошку, она рідка, а тоді у муку ллють і замісюють, а вони тоді такі м’які, хліб так пекли, і вареники так варили. Картошку пюре робили, заливають у муку, закалачують, вимісюють.
Яйця кидали?
Кидали яйця, і в творог кидали яйце. Картошку мама лили гаряче в муку. Я і зараз, якшо нема сироватки, я кип’ятю воду і ллю, і гарячою водою закалачую, а тоді вже, як начінаю вимісювати, ну воно ж ще рідке, а вихолонуло, туди яйце б’ю і соди отак трошки посиплю, і вимісюю, і вони тоді м’які вареники. Шоб не переварювати, як закипіли, і можна витягати вареники. А тепер же на дрожжях усі.
А млинці пекли?
Ну а млинці як, млинці тоже на молоці закалачували. Молоко, яйця кидали, і крихітку соди кидають. І ото разкалачують ріденько, і пекли млинці. А тоді складають, або загортали з творогом і їли з сметаною. Дітей же багато було, они пекли, мабуть, мама на літру. Шо вони кидали туда 4 яйця, а бувало й п’ять укинуть, коли кури гарно неслися.