В галушки місять мукичку

Рубрики: Страви
Населений пункт: с. Ямне, Великописарівський район, Сумська область
Респонденти: Гавриленко Марія Кирилівна (1945)
Збирачі: Вікторія Гавриленко
Дата запису: 18.02.2020
Транскриптори: Вікторія Гавриленко

А як робили галушки

В галушки місять мукичку: просієш, в мисці замісила кисленьким

молоком

, соди чуть-чуть, шоб вони пухкенькі. Тоді отакий же комочок кіста. «Щі́пані» звалися… Держить оцей комочок, то одщипне – положе там чи на дощичку чи на кружечок. А тут кипить картохи і водичка. І тоді ото із кружечка, як картошка зварилась, кидають галушки, а вони зринають. Хочеш, витягай (як сичас), а тоді юшка та галушки, з водичкою їли, картошина плавала. А сичас же можна витягти чи маслечком їх помастити, їсти з отим супом, шо зваривсь. Його можна й зажарити, тіки біз мняса. Зажарити зажаркою, в кого шо є: чи олійка, чи там смалець. Ото галушки звуться.