Кісто замісюється таке здобне, сладке

Рубрики: Випічка

Весільні хліби

Запрошення на весілля (Кликання)

Придане (Скриня, Сундук)

Прикрашання хати в молодого
Населений пункт: с. Оскіл, Ізюмський район, Харківська область
Респонденти: Безпала Антоніна Григорівна (1931)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 11.07.2002
Транскриптори: Наталія Олійник

Що випікали на весілля?

Шишки, різки печемо. Кісто замісюється таке здобне, сладке. А тоді вирізають такі палки, обкручують і в піч. Перед тим як накрутити на паличку, одну сторону надрізають. Як напечеш тих різок, напримєр, приглашаєш сто душ, то штук шістдесят треба різок. На пару одну різку давали. Тоді угорі букети чіпляють і пару канхвет. На сімейну пару давали одні різку, а якшо людина сама приходе, їй тоже давали різку, хоч вона і сама. На різки стьожку тіста надрізають з однієї сторони щоб кучеряве було і намотують на паличку. Угорі чіпляють по одному чи два канхвети і букети квітів.

Як прикрашали коровай?

Короваї були квадратні, по краях накладали шишки і по середині, украшали красна калиною і зелений барвіночок. Зверху роблять вроді як два бочоночка і в ті бочоночки запікали гроші. Вибирають молодий і молода, кому достануться гроші.

Гроші запікали в тих бочоночках?

Да.

Пекли калач?

Пекли калач. Був круглий як хлібина, тіки уквітчаний пташечками. Шишки були як птички. Розкатували стьожку тіста, розрізали з одного боку, скручували як розочку і саджали в колечко із тіста, щоб не розходилася.

Такі шишки роздавали гостям?

Такі ж і були, воно коли спечеться, як птичка получалась. Борона.

Борону пекли на весілля?

«Борона» – була продовгувата, спереді кольцо. Оце ж тісто скатаєш у продовгувате кольцо, а тоді зверху накладали стьожечки вздовж і впоперек порізаного тіста, як гострячки. А коли тісто підходило, получалася як «борона».

Борону батькові пекли?

Да. «Сову» – пекли матері. Шишки, як пташки, вони ж маненькі, а сова здорова.

З чого робили гільце?

Гільце робили як йолочка, з сосни, а частіше гільце робили з різок. Відро здорове становлять, їх у відро, і за ними ж молода сидить, її пушти й не видно. А гільце це ще давно, давно робили.

Як його прикрашали?

. Отими цвіточками, букетами разними.

Що таке букети?

Букети робили з воску. Ото вмочаєш у віск нескілько раз (восковиці – Н.О.) і листочки зелененькі,ото були букети. Букети чіпляли і до грудей дівчатам і хлопцям, туда ще робили квітки із бомаги, а у віск квітку не вмочали, а могли і вмочати.

З чим ходили кликати на весілля?

Коли йдуть кликати на свайбу, пару шишок дають. Біз шишок раньше на свайбу не приглашали.

В чому були шишки?

Шишки несли в сумці, не молода, батьки приглашають. В нас батьки приглашали. Вони (молоді – Н.О.) своїх друзєй приглашають самі. А ми родичів і кумів приглашати ходимо із шишками.

Молоді запрошують друзів із шишками?

Да, із шишками. Тоже так же кружочок робиться, а отут хвостичок.

Як забирали придане?

Забирали одежу у неї. Оце до молодої приїжжяють од сватів машиною, готовлять вечерю. Відтіля родичі якісь приїжжяють, забирають одежу. Приїжжяють до свекрів, оце все встанавлюють, кровать, перину, тоді беруть свекруху, кладуть на кровать і колишуть її, шоб була любима невістка.