Коли свати приходили сватати дівчину

Рубрики: Випічка

Сватання

Весільні хліби

Дівич-вечір (Гільце)
Населений пункт: с. Студенок, Ізюмський район, Харківська область
Респонденти: Куценко Лукія Порфирівна (1912)
Збирачі: Наталія Олійник
Дата запису: 03.07.2002
Транскриптори: Наталія Олійник

Коли свати приходили сватати дівчину, казали: “Ми йшли, кажуть шо тут лисичка є, так ми прийшли лисичку забрати”. Коли дівчина згодна вийти заміж, то перерізає хлібину.

Який мав вигляд коровай?

Коровай був четирьохугольний здоровій, на йому понатикувані ще маненькі шишечки. Шишечки так кругом натикані, тоді калиною вряжений. Калина, цвіти на йому.

Як виготовляли різки?

Палки такі ріжуть, і на палку ото кісто намотують, намотують, а тоді вквічують. Прив’язують і цвітки, і лєнти, канхвети. А тоді вже розходиться свайба, молода роздає різки. Оберемок передає, шоб там же у молодого сватам роздати. Щіта скільки різок.

Що випікали батькам за дочку?

Татові “борону” пекли, а матері “квочку”. І кажуть матері: “На тобі квочку, а ми заберем у тебе дочку. А тобі, батьку, борону, шоб ти боронував і сіяв і нашу дочку годував”.

Як ліпили борону?

Борону робили як рамку з перехрестям, а тоді пиптики такі із кіста наліпляли. А тоді отаку каблучечку робили, шоб було за шо ленту прив’язати, шоб було як тягти.

Як ліпили квочку?

Обнаковенну птичку таку із вишневих кісточок глаза їй пороблять.

У молодого робили гільце, а в молодої різки.

З чого виготовляли гільце?

Гільце наряжають, як ото на Різдво, сосну наряжали. Чіпляли канхвети, ну большинство канхвети, лєнти. Коли вже пора роздавати гілце, казали: “Пора гілце трусити”. То вже молодий роздає.